Einde van een tijdperk, vaarwel magie en circus Renz

Tekst en fotografie © Michel Schamp, De Corridor Uden 2016

Soms kent het leven tegenslagen maar soms ook aangename verassingen. Dat laatste vooral als het circus langskomt. Het fenomeen circus is ouder dan coca cola, ouder dan welke moderne vermaakindustrie dan ook. De geschiedenis van het circus gaat zelfs helemaal terug tot in het Romeinse Rijk. Ook al leven we in een tijd waarin moderne apparaten ons leven aangenaam proberen te maken heeft het circus nog steeds niet aan kracht ingeboet. In vele landen trekt het circus nog steeds enthousiaste bezoekers, van kleine kinderen tot opa’s en oma’s. Moderne technologie is echter ook terecht gekomen in de handjes van onze jongste wereldburgers. Producenten doen hun best om de kinderen te vermaken en slagen daar goed in. Kinderen zijn door al die spannende speeltjes niet meer zo onder de indruk van het circus en vinden het misschien zelfs saai vergeleken met de interactiviteit en de daarmee gepaard gaande emoties van het moderne speeltuig. Desalniettemin blijft het circus toch trekken en lijkt het de tand des tijds te kunnen weerstaan. Kinderen en ouderen, eenmaal de weg gevonden naar het aloude circus, komen thuis met een nieuwe ervaring, een ervaring vol van humor, magie, vermaak en nostalgie. Een ervaring die vooral niet te overtreffen valt door de moderne virtuele speeltjes.


De kracht van magie

Al sinds het vroege ontstaan van het circus ten tijde van het Romeinse Rijk zijn mensen, generatie na generatie, telkens weer geboeid door de kracht van de magie. Magie is daarmee een van de drijvende krachten van de mensheid. Magie boeit en inspireert, magie doet leven. Een wereld zonder magie is als een wereld zonder muziek. “Imagine there’s no heaven, it’s easy if you try, no hell below us, above us only sky, imagine all the people living for today”. John Lennon bezong het reeds, de kracht van de magie.


Verdwenen muziek

In de moderne westerse solistische maatschappij wordt niet meer gezongen. Wie op straat een vrolijk melodietje durft te fluiten wordt al snel geadviseerd ZSM contact op te nemen met de dichtstbijzijnde psychiater. Ook onze moderne diensten- en geïndustrialiseerde maatschappij brengt geen gezangen meer voort. Welk lied moeten de medewerkers van een callcentrum inzetten? Welk lied de caissière in de supermarkt? Of de IT’er die een programma schrijft om menselijk handelen te automatiseren? In werksituaties maar ook thuis wordt nagenoeg niet meer gezongen. Wie durft er nog? Wie voelt zich geïnspireerd nu magie is vervangen door technologie en wetenschap? Wie kan er nog genieten van een vogelgezang? Wie hoort er überhaupt nog de zangnoten van onze gevleugelde vrienden? In een wereld zonder magie wordt zelfs het gezang van vogels gereduceerd tot ordinaire territorium- of geslachtsdrift.


Het circusmuseum

De magie van het circus gaat echter nooit verloren en heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht op jong en oud. Even weg uit de alledaagse wereld en je fantasie de vrije loop laten gaan. Dat is en blijft de kern en toegevoegde waarde van het circus. Maar het circus is ook onderhevig aan de grappen en grollen van het economische systeem waar het deel van uit maakt. Ook in het circus worden kosten gemaakt en moeten rekeningen betaald worden. En als de bezoekersaantallen dalen omdat Bastiaan en Aafje toch zo’n leuk electronisch speeldingetje van opa en oma cadeau hebben gekregen en daardoor geen zin meer hebben om naar het circus te gaan dan kan zelfs het aloude vertrouwde circusambacht ten prooi vallen aan een sterfhuisconstructie en faillissement. Zo is helaas ook het doek gevallen voor het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz. Straks mogen Bastiaan en Aafje met hun kinderen en kleinkinderen gezellig samen naar het nationale circusmuseum om aldaar de oude magische relikwieën van de clown en de acrobaat fantasievol te kunnen gaan bewonderen. OK, tot hier en niet verder! In de kast met die GameBoy en GameGirl, je stoute schoenen aan en óp naar het circus, nu het nog kan!


Powered by SmugMug Owner Log In